Syrië – Christenen ontvluchten massaal de Syrische grensstad Kasab nadat jihadisten op 21 maart vanuit Turkije de stad binnenvielen. Daags na een tegenaanval van Syrië trokken meer jihadisten de grens over. Tachtig Armenen zijn inmiddels omgekomen. De Armeense gemeenschap in Syrië vreest een nieuwe genocide.
Het leek een incident: Turkije schoot op 23 maart een Syrisch gevechtsvliegtuig uit de lucht omdat dit vliegtuig zich volgens de Turkse regering in zijn luchtruim bevond. Syrië zegt dat het vliegtuig in het Syrische luchtruim was. Zij zetten dit vliegtuig in om grondtroepen te assisteren die de stad Kasab verdedigden tegen invallende jihadisten van Al-Nusra en ISIS (Islamitische Staat van Irak en Syrië).
De grensstad Kasab wordt voor het overgrote deel bevolkt door Armenen. Zij interpreteren het neerhalen van het vliegtuig als steun van de Turkse overheid aan de jihadisten. Dit incident en de inval van de jihadisten doet hen denken aan de genocide tegen hen honderd jaar geleden. Een Armeens-Syrische pastor zegt het stellig: “Het herinnert ons er niet alleen aan, wij zien dit als de voortzetting daarvan”.
Volgens de BBC-correspondent James Reynolds heeft de Turkse overheid zich al sinds 2011 achter de rebellen geschaard, toen zij hun strijd begonnen. Turkije heeft op 27 maart de toegang tot YouTube geblokkeerd. Er was een video gepost waarop Turkse regeringsleiders geheime militaire strategieën voor de oorlog in Syrië bespraken.
De jihadisten vielen op 21 maart Kasab binnen. Na het tegenoffensief van Syrië versterkten zij op 23 maart hun troepen. De Armeens-Syrische pastor beschrijft hoe zij de stad innamen. “Zij vernielden regeringsgebouwen en kerken en plunderden de huizen.” Ruim 650 gezinnen zijn gevlucht: de heuvels in of naar de stad Latakia. De Armeens-Syrische pastor is zelf ook gevlucht met zijn gezin. Armenen die in Kasab bleven, zijn in gijzeling genomen. Van hen zijn geen berichten meer vernomen.
Juist de regio waarin de steden Kasab en Latakia zich bevinden, vormde de afgelopen jaren nog een veilig toevluchtsoord voor ontheemde Syriërs. De Alawieten, een relatief liberale gemeenschap ontstaan vanuit de sjiitische islam, vormen de meerderheid in deze streek. De Syrische kerk vangt ontheemde gezinnen uit Kasab op, of ze nu christelijk zijn of een andere achtergrond hebben. Met steun van Open Doors proberen ze te voorzien in hun basisbehoeften.